Oppskrifter uten egg

En samling oppskrifter for eggeallergikere

31.5.04

Oppskrifter uten egg

Velkommen til denne bloggen hvor vi kommer til å legge ut oppskrifter som ikke inneholder egg. Når ett eller flere familiemedlemmer har eggeallergi er det ofte en utfordring å unngå egg i maten. Spesielt vanskelig er det hvis man har små barn som ikke tåler egg. En ting er hva man lager hjemme hos seg, en helt annen er hva barna kan få servert i barnehagen, hos venner og slektninger, i fødselsdager og når man er ute for å spise. Barn med eggallergi reagerer ofte kraftig hvis de får i seg egg. Ved kraftig eggeallergi kan det være nok med stekeos, spor av egg på tallerken/bestikk eller spor av egg i matprodukter for å fremkalle reaksjoner.

Med noen få unntak kan man både bake og lage mat uten egg. Der egget er en dominerende ingrediens, som f.eks i omeletter, quicher, eggedosis (åpenbart), creme brûleé og kaker med marengs, er det umulig å jukse uten at oppskriften endrer totalt karakter. Men de aller fleste matretter og bakverk kan fint lages uten egg. Egg kan erstattes med flere ting, avhengig av hva eggets funksjon i oppskriften er. Egg binder, hever, smører og ikke minst smaksetter. I oppskrifter som vafler og pannekaker kan det være nok å erstatte egg med fett og bakepulver. I andre oppskrifter hvor eggets bindeevne er viktig kan man bruke en blanding av maisena og potetmel. Det finnes en rekke produkter på markedet som erstatter egg. I de fleste helsekostbutikker får man kjøpt eggerstatninger.

En eggeplomme utgjør ca. 1/3 av eggets vekt og inneholder omtrent 9g fett. I tillegg inneholder eggeplommen veske, proteiner og en rekke vitaminer og mineraler. Eggeplommen har en emulgerende effekt når brukt i oppskrifter hvor flere vesker blandes. Det mest velkjente eksempelet et majones. For å etstatte tre eggeplommer bruker man en spiseskje smør eller olje samt en spiseskje vann.

Eggehviten, som utgjør 2/3 av eggets totalvekt, inneholder ca 7/8 deler vann og 1/8 deler protein. Eggehviten brukes primært til å binde og heve.