Oppskrifter uten egg

En samling oppskrifter for eggeallergikere

27.6.04

Oppskrift: Sjokolademuffins på 30 minutter

Av og til er det greit å kunne trylle frem velsmakende kaker på minst mulig tid. Enten det er uventet besøk, glemte skole- eller barnehagearrangementer eller rett og slett lysten på noe søtt som er motivasjonen, det må ikke ta timesvis å bake noe godt. Muffins er takknemlige å bake. De er raske å bake, de er takknemlige å få til uten egg og ikke minst er de veldig praktiske. Her er en lynkjapp variant av eggfri sjokolademuffins.


  • 400g hvetemel

  • 400g sukker

  • 50g kakaopulver

  • 2 ts salt

  • 2 ts vaniljesukker

  • 1 ss bakepulver

  • 2 ss eddik

  • 1,2dl olje (smaksnøytral olje er best, jeg bruker solsikke)

  • 5dl vann


Forvarm ovn til 200 grader. Bland alt det tørre godt i en bolle. Bland alt det våte godt og tilsett i det tørre under omrøring. Rør godt sammen. Fyll muffinsformer halvt opp med deig. Bakes i ca 15-20 minutter. Oppskriften gir 24 store muffins. Disse muffinsene blir flate på toppen pga. relativt lite bakepulver, så strengt tatt er dette "cupcakes". Hvis du ønsker mer muffinsaktig utseende er det bare å øke bakepulvermengden eller hive oppi et par teskjer natron.

25.6.04

Oppskrift: Sjokoladekake

Da var sommeravslutningen i barnehagen overstått. Jeg fikk i oppgave å bake en kake til avslutningen, noe som ikke er spesielt utfordrende hvis man kan bruke egg. Å lage en god kake med bra konsistens uten egg er derimot litt vanskeligere. Etter litt flikking på en oppskrift jeg hadde liggende fra tidligere kom jeg frem til følgende "fasit":


  • 500g hvetemel (finbakst)

  • 500g sukker

  • 50g kakaopulver

  • 2 ts bakepulver

  • 2 ts natron

  • 1 ts salt

  • 2 ts vaniljesukker (helst ekte vaniljesukker) eller frøene fra en vaniljestang

  • 2dl olje eller smeltet, temperert usaltet smør

  • 6dl melk

  • 20ml eddik

  • litt smeltet eller revet mørk sjokolade er ikke å forakte (jeg brukte ca 50g 80% mørk sjokolade)



Bland alt det tørre godt i en bolle og sikt det over i en annen bolle. Rør sammen olje/smør og sukker. Hell olje/sukker blandingen gradvis opp i melken under omrøring. Tilsett eddiken til slutt og rør godt om. Hell det våte over i det tørre gradvis under omrøring. Bland deigen godt (jeg kjørte den i ca 3 minutter i en kjøkkenmaskin). Hvis du vil ha litt sjokolade i så blander du det i til slutt. Hell deigen over i en godt smurt kakeform og stek kaken på 180 grader i 35-55 minutter avhengig av ovnstype. Kaken er ferdig når du kan stikke en tannpirker ned i midten av kaken og det ikke setter seg deigrester på den.

16.6.04

Oppskrifter fra allrecipes.com

Allrecipes er en gigantisk oppskriftsdatabase. Databasen har en veldig godt søk hvor du kan søke på oppskrifter som ikke inneholder ingredienser du vil unngå.

Her er et eksempel på et søk som søker etter kaker med hvetemel, men uten egg.

11.6.04

Oppskrift: Quiche Lorraine uten egg

Ok,

Jeg vet at jeg tidligere har sagt at det er vanskelig eller umulig å lage eggfrie versjoner av oppskrifter som baserer seg på mange egg. Et typisk eksempel er quiche. Her forleden snublet jeg over en oppskrift på en eggfri, vegetarisk, tofu- og spinatquiche. Det gikk greit å lage den, så jeg tenkte jeg skulle forsøke å komponere en eggfri Quiche Lorraine oppskrift. Forsøket ble både velsmakende og godt selv om oppskriften sikkert kan forbedres, noe jeg kommer til å gjøre neste gang jeg lager denne retten. Uansett, her er første forsøk:

Bunn

  • 200g hvetemel

  • 1 falskt egg (se tidligere poster)

  • 100g meierismør i små terninger

  • Litt salt (menge avhenger av om smøret er saltet eller ikke)


Det er en fordel å bruke en kjøkkenmaskin, men det går greit uten. Bland mel og salt i en bolle. Bland inn det falske egget. Under omrøring blandes smørterningene inn gradvis. Når deigen har fått en glatt og fast konsistens tar du den ut av bollen, ruller den til en ball og pakker den inn i plastfolie. Deigen skal hvile en times tid i kjøleskapet. I mellomtiden er det bare å gå løs på fyllet.

Fyll

  • 250g tofu (fås kjøpt på helsekost og på noen supermarkeder)

  • 1dl melk (eller 50/50 melk/crème fraîche, noe som gjør quichen usunnere men desto bedre)

  • 250g bacon uten svor

  • 150g reven ost (helst ost med litt smak, jeg liker en 10/40/50 blanding av parmesan/cheddar/jarlsberg)

  • Salt, pepper og muskatnøtt etter smak


Ha melk og tofu i en bolle eller blender og bland til en jevn masse. Blir massen litt tørr så er det bare å øke melkemengden litt. Skjær bacon i små terninger eller strimler og sprøstek det. La det stekte baconet renne av på litt kjøkkenpapir. Bland bacon og reven ost i melk/tofu-miksen og smak blandingen til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

Når deigen har stått i kjøleskapet en times tid er det på tide å gjøre ferdig paien. Ta deigen ut og kjevle den til en rund leiv som er 6-8cm større i diameter enn paiformen du skal bruke. Jeg brukte en paiform på 23cm i diameter. Ha deigen opp i den smurte paiformen. Skjær av overflødig deig, prikk deigen med en gaffel og forstek den på 220 grader i ca syv til ti minutter. Ta ut paiformen fra ovnen, ha oppi quiche-blandingen og sett den tilbake i ovnen i 15 til 20 minutter.

1.6.04

Oppskrift: Pancakes

Amerikanske pannekaker er noe av det beste barna mine vet. Heldigvis er det lett å lage disse uten egg. Pancakes spises med generøse mengder lønnesirup eller syltetøy.
Oppskriften gir ca. 20-25 pannekaker.

Pancakes



  • 2 falske egg eller eggerstattere

  • 5-6 dl kulturmelk

  • 6 dl hvetemel (1/2 dl kan erstattes med maismel hvis du ønsker en eggegul farge på pannekakene)

  • 4 ts bakepulver

  • 4 ss sukker (skal du ha salt pålegg eller tilbehør reduserer du mengden til 1 ss)

  • 1 ts salt

  • 100 g smeltet, avkjølt smør



Lag eggeerstatning. Pisk sammen eggerstatning og kulturmelk. Bland alt det tørre godt sammen. Tilsett det gradvis under omrøring. Tilsett til slutt det smeltede smøret under omrøring. La røren hvile i en god halvtime under lokk eller folie. Varm en god stekepanne på middels varme. Ha i litt smør eller smaksøytral olje mellom hver pannekake. Stek pannekaker. Pannekakene smaker best mens de fremdeles er varme (vanligvis ikke noe stort problem i vårt hjem)

Oppskrift: Biscotti

Italienere tar sin biscotti alvorlig. Like rundt hjørnet fra der jeg jobbet tidligere ligger det en ekte italiensk kaffebar, drevet av italienere. På denne kaffebaren begynte jeg ofte dagen med en kopp americano og en hjemmebakt biscotti. Problemet med biscotti er at den inneholder egg. Så for å kunne tilby deilig hjemmelagd italiensk kjeks til mine barn har jeg forsøkt å lage en oppskrift uten egg. som erstatning for egg i denne oppskriften har jeg brukt en eggerstatter (Orgran No Egg) jeg kjøpte på en helsekostbutikk. Oppskriften gir ca. 20 biscotti.

Biscotti uten egg



  • 140g smør

  • 1 kopp sukker

  • 3 egg (3ts No Egg, 6ss vann)

  • 1/4 ts salt

  • 1 ts vaniljesukker

  • 3 ts bakepulver

  • 1/4 ts knust anis

  • 2 kopper mel

  • 1 pose skivede mandler


Pisk smør og sukker god sammen. Bland inn eggerstatter gradvis. Bland alt det tørre godt. Umder omrøring blandes det tørre inn gradvis. Vend inn mandelskiver til slutt. Del deigen i to og form to 10 cm lange pølser som legges på smurt bakepapir. Bakes i 25 minutter på 200 grader. Ta ut biscottiene og la dem avkjøles litt. Skjer ned i ca 1 cm tykke skiver. Legg skivene på bakepapir og sett dem inn i ovnen igjen i ca fem minutter på 200 grader (for å tørke). Avkjøl biscottiene og la dem tørke helt før de settes på f.eks glass