Oppskrifter uten egg

En samling oppskrifter for eggeallergikere

5.2.05

Fastelavensboller uten egg

Her er en fin oppskrift på fastelavensboller uten egg.

Islandske fastelavensboller


  • 150g smør

  • 1/2 L melk

  • 50g gjær for søte bakster (eller en pose tørrgjær)

  • 1 1/2 dl sukker

  • 1 ts salt

  • 1 ts kardemomme

  • 16dl finbakstmel (i nødsfall hvetemel)



Smelt smør og bland med lunken melk (ca. 37 grader). Løs opp gjæren i denne blandingen.

Bland alt det tørre godt sammen i en stor bolle (sikt melet)

Bland inn vesken og elt deigen godt i 5-10 minutter. Jo lenger du gidder å elte, jo bedre er det. Du kan selvsagt overlate eltejobben til en kjøkkenmaskin.

Dekk til deigskålen med plastfilm eller et fuktig kjøkkenhåndkle. La deigen heve til den har doblet seg. Dette tar minst en time, den kan godt stå lenger.

Del deigen opp i 16 store eller 24 mellomstore emner. Rull emnene til boller og sett dem på en smurt plate (eller bruk bakepapir)

Dekk bollene med et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i 30-60 minutter.

Bak bollene i 10-15 minutter på 225 grader. Hvis du vil kan du når det gjenstår tre-fire minutter av baketiden ta bollene ut og smøre dem med en blanding av smeltet smør og litt melk.

Når bollene har avkjølt seg deles de i to og fylles med pisket kremfløte og syltetøy. Strø melis over bollene like før servering.