Oppskrifter uten egg

En samling oppskrifter for eggeallergikere

21.4.05

Det daglige brød...


Når det strengt tatt ikke noe heksekunst å bake et brød uten egg, snarere tvert i mot. Men mange har spurt meg om en enkel grunnoppskrift på brød og det har jeg selvsagt. Brødbaking er en regelmessig affære her i huset og jeg veksler mellom å lage surdeigsbrød, enkle landbrød og rugbrød. Denne grunnoppskriften er perfekt for å lage rundstykker, baguetter, foccatia og selvsagt brød.

1 kg hvetemel (alternativt kan 100-200 g av hvetemelet byttes ut med rug eller spelt)
25 g salt
30 g sukker, mørk sirup eller honning
50 g gjær eller en pose tørrgjær
6,5 dl lunkent vann

Kok opp 2dl vann. Løs sukker/sirup/honning opp i den varme vannet. Tilsett 4dl kalt vann og rør inn 3ss av melet. Rør inn tørrgjæren / smuldre gjæren oppi. La denne blandingen stå og kose seg så lenge du orker og minst 20 minutter.

Bland mel og salt godt, og da mener jeg godt. Siden du nå skal elte ganske heftig er det ikke dumt å bruke en kjøkkenmaskin, men det går fint for hånd. Fin trim er det også. Bland gjærmiksturen gradvis inn i melet mens du jobber blandingen sammen til en smidig deig. Regn med å holde på i 10 minutter med deigen for hånd, noe kortere hvis du bruker kjøkkenmaskin.

Ha deigen i en stor bolle. Dekk til med plastfilm og sett deigen til heving i minst en time. Jeg lar vanligvis deigen heve i minst to timer. Når deigen har doblet sin størrelse og ser ut som en tvillinggravid mage to uker over termin så er det på tide å forme rundstykker, baguetter, brød eller hva enn du nå har lyst til å lage. Etterhev praktverket ditt på en smurt plate (hvorfor står det så ofte smurt plate i oppskrifter? Bruker ikke alle bakepapir nå til dags?) pent tildekket med kjøkkenhåndklær. Regn med å etterheve små kreasjoner i 30-45 minutter og større ting i rundt en time.

Brød steker jeg 50-60 minutter på 180 grader. Mindre ting går selvsagt fortere, en 12-20 minutter. Jeg hever som regel temperaturen opp til 200 grader når jeg lager rundstykker ol.

Hvis du ønsker en sprøere skorpe på bakverket ditt setter du en kopp halvfull med kokende vann inn i ovnen de siste minuttene.