Oppskrifter uten egg

En samling oppskrifter for eggeallergikere

16.4.05

Schiacciata con le uve (Toscansk druekake)


Våren kommer og hva passer da vel bedre enn en bake en deilig kake som kan nytes i solveggen eller på tur. Denne toscanske kaken er enkel å lage, helt uten egg og smaker nydelig. Det eneste som kan være uvant for norske ganer er bruken av olivenolje, som definitivt setter sitt særpreg på kaken. Jeg anbefaler at du bruker god Italiensk extra virgin olje i oppskriften.

20 g gjær eller en halv pose tørrgjær
125 ml vann
100 g sukker (uraffinert rørsukker hever smaken)
400 g mel
1 kg små, blå druer (jo mindre, jo bedre!)
Olivenolje
Litt salt

Smuldre gjæren i lunkent vann. Rør inn 1 ss av sukkeret og 1 ss av melet. Dette setter skikkelig fart på gjæren. La denne blandingen stå og kose seg en times tid på et lunt sted.

Bland resten av melet, 2 ss av sukkeret, en klype salt og ca. 3 ss olivenolje sammen med gjærblandingen og elt dette til en smidig deig. Ha deigen i en bolle, dekk med plastfilm og la den heve en drøy time. I mellomtiden kan du jo for eksempel rense og vaske druene.

Del deigen i to. Hvis du vil bake i form kjevler du ut to mer eller mindre runde leiver som er litt større enn formen. Husk bare at hvis du baker med form så kan denne kaken knapt kalles Schiacciata (løst oversatt: flat), den blir tvert i mot både høy og fyldig.

Baker du uten form så er det bare å kjevle ut en stor leiv som du senere kan brette i to. Ta en av leivene, alternativt halvparten av den store leiven, og smør pensle godt med olivenolje. Baker du med form, putter du nå denne leiven i formen (som selvsagt er godt smurt). Ha på ca. halvparten av druene, tett i tett. Strø over halvparten av det resterende sukkeret. Legg den andre leiven oppå, alternativt brett halvparten av den store leiven over. Pensle med olivenolje, ha på resten av druene og strø over det resterende sukkeret. Sprinkle kaken med olivenolje og etterhev den i en halvtime. Ha den så inn i en ovn som er forvarmet til 180 grader. Bak kaken i en knapp time. Husk å bake med litt lavere temperatur hvis du har varmluftsovn. Og husk nå for all del at når du putter en kilo med druer inn i en varm ovn så blir det litt griseri. Det er ikke til å unngå at du får en viss menge karamelisert druesaft både her og der :)